Zdrowe chipsy? Tak!
17-03-2015, 10:47Chipsy nie muszą być niezdrowe. Oto kilka pomysłów, jak domowym sposobem przyrządzić zdrową przekąskę dla małego sportowca. Przekonacie się sami, że dzieci je pokochają:
Chipsy z cukinii
Składniki:
- cukinia
- sól
- ulubione przyprawy
- olej roślinny (np. oliwa z oliwek)
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, suszymy, kroimy na plasterki (3-4 mm). Przykrywamy blachę papierem do pieczenia i układamy cukinię. Posypujemy przyprawami i polewamy lekko olejem.
Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzewamy do ok. 100 stopni. Gdy plasterki się przyrumienią, przewracamy je na drugą stronę. Czas pieczenia: dotąd, aż cukinia będzie chrupiąca, zwykle ok. 1,5 godziny.
Więcej na junior.sport.pl - przejdź>>