Wiosna od kuchni
08-03-2016, 11:45Wiosna to czas zmian, dni stają się dłuższe i cieplejsze, przyroda zaczyna budzić się do życia po zimowym marazmie. Wiele osób właśnie wiosną rozpoczyna swoją przygodę z odchudzaniem, oczyszczaniem organizmu, podjęciem aktywności fizycznej itp.. Jednak, by w pełni sił wejść w nową porę roku i uniknąć wiosennego przesilenia warto na chwilę się zatrzymać i przyjrzeć swojej diecie.
Wraz z nadejściem wiosny mamy większy wybór produktów, o które powinniśmy wzbogacić naszą, dotychczasową, jesienno-zimową dietę. Zimą trudno o różnorodność, poza tym ze względu na niskie temperatury preferujemy raczej pożywniejsze, rozgrzewające dania niż lekkie sałatki. Jednak wraz z przyjściem nowej pory roku mamy ochotę jeść nieco inaczej. Jesteśmy już zmęczeni spożywaniem owoców i warzyw, które zgromadziliśmy sobie na czas zimy. Wraz z nadejściem cieplejszych dni, większej ilości słońca, chcemy, by nasze jedzenie było łatwo strawne, przygotowane na bazie świeżych produktów. Jednak warto wytrzymać jeszcze chwilę i nie dać się zwieść pełnym koloru, nowalijkom, które znajdziemy w sklepach. Do ich hodowli wykorzystuje się sztuczne nawozy, zawierające spore ilości azotanów, dlatego warto poczekać jeszcze chwilę i dać roślinom szansę dobrze wyrosnąć. Oczywiście nie możemy popadać w przesadę, jednak warto zachować zdrowy rozsądek i nie spożywać nowalijek w nadmiarze! Co w takim razie włączyć do naszej diety w początkowym okresie wiosny? Na przykład kiełki, jeśli nie spożywaliśmy ich wcześniej! Oczywiście najlepiej sięgać po kiełki wyhodowane samodzielnie. Mamy wtedy pewność, co do miejsca kiełkowania oraz czasu wzrastania.
Wybór kiełków może przyprawić o zawrót głowy, mamy do wyboru np. kiełki pora, buraka, jarmużu, lucerny, rzodkiewki, słonecznika, brokułu, rzeżuchy i wiele innych. Najlepiej wyhodować kiełki w domu, przy użyciu specjalnego urządzenia- kiełkownicy, jednak z powodzeniem wyhodujemy własne , przy użyciu zwykłego słoika czy ligniny.
Wraz z nadejściem cieplejszych dni i z pojawieniem się większej ilości warzyw i owoców, warto wzbogacić swoją dietę o pełne witamin świeżo wyciskane soki oraz pożywne i smaczne, owocowe lub warzywne koktajle, które są świetnym urozmaiceniem diety i bardzo dobrym sposobem na przemycenie wielu cennych witamin i składników mineralnych osobom, które nie lubią zieleniny.
Świetnym sposobem na przemycenie chociażby szpinaku jest przygotowanie pysznego koktajlu. Przepis znajdziecie poniżej:
Koktajl ze szpinaku i banana
Składniki:
-szpinak w liściach- garść
-banan-mały
-jogurt naturalny-3/4 szlanki
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyć, banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksować.
Koktajl ze szpinaku można z powodzeniem przygotować bez nabiału, przy użyciu mleka roślinnego lub wyciśniętego soku z pomarańczy. Będzie równie smaczny!
Gdy tylko dostępność warzyw i owoców się zwiększy, warto wprowadzić do swojego menu więcej dań opartych na świeżych warzywach. To pozwoli na wykorzystanie w pełni ich wartości odżywczej. Pomijając procesy ich przetwarzania zachowamy więcej witamin i składników mineralnych, których mogło nam brakować w okresie zimowym, kiedy to opieraliśmy swoją dietę głównie o dania gotowane.
Cieplejsze i dłuższe dni są także idealną okazją do zwiększenia poziomu aktywności fizycznej. Wraz ze wzrostem temperatury warto przenieść dotychczasową aktywność fizyczną na świeże powietrze. Należy jednak pamiętać, by ubierać się odpowiednio do panujących warunków atmosferycznych. Najrozsądniej ubierać się na tzw. cebulkę i zdejmować poszczególne warstwy w razie potrzeby. Wiosna to również świetna pora, by oddać się dłuższym spacerom. Przyniesie to korzyść nie tylko naszej sylwetce, ale dzięki słonecznym dniom umożliwimy również syntezę witaminy D poprzez naszą skórę.
To tylko kilka drobnych wskazówek, które warto wziąć pod uwagę, wraz z nadejściem wiosny i wprowadzić je w życie. Być może tym sposobem uda nam się uniknąć wiosennego przesilenia!
Autorki: Patrycja Cieślowska i Beata Cieślowska
Kliknij tutaj, aby poznać więcej wskazówek żywieniowych!