Słodycze nie zawsze muszą być niezdrowe
18-04-2016, 17:35Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, ciężko wygrać z tym upartym pragnieniem. Od najmłodszych lat jesteśmy uwrażliwiani na fakt , że słodycze niszczą zęby, to puste kalorie, to produkty bez wartości odżywczej. Argumentów przeciwko, znalazłoby się naprawdę wiele, jednak jest rozwiązanie, które pozostawi przysłowiową całą owcę i sytego wilka. Wystarczy przygotować samodzielnie słodkie przekąski, dzięki temu ograniczymy spożycie substancji słodzących oraz niepotrzebnych konserwantów. Wiele produktów dostępnych na sklepowych półkach, zawiera nie tylko cukier, ale również syrop glukozowo- fruktozowy, który jest często wykorzystywany przez producentów jako tańszy zamiennik cukru, warto jednak pamiętać, że jest to wysoko przetworzony fabrykat , sprzyjający tyciu . Tym bardziej warto sięgać po jak najmniej modyfikowane produkty. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji zdrowych, słodkich przekąsek nie tylko dla młodych sportowców. Dodadzą energii i uszczęśliwią nie jednego miłośnika słodyczy.
Batoniki musli
Składniki na 12 porcji:
-płatki owsiane- szklanka
-bakalie: w moim przypadku rodzynki-100g, migdały-100g, słonecznik-100g
-miód- ok. 80g
-olej rzepakowy- 2 łyżki
-cynamon, ew. esencja waniliowa
Przygotowanie jest bardzo proste i nie potrzeba więcej niż 30 min już z pieczeniem : )
W misce łączymy ze sobą miód, olej i przyprawy. Dorzucamy płatki owsiane i bakalie. Mieszamy wszystko. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy całą masę i dobrze dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Studzimy a następnie ostrym nożem porcjujemy.
Brownie z mąki owsianej
Składniki:
-1,5 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych- 1,5 szklanki już zmielonych płatków
-1 łyżka kakao
-3 kostki gorzkiej czekolady
-łyżka kremu miodowego/ syropu klonowego/ miodu
-łyżka wiórków kokosowych
-¾ szklanki mleka zmiksowanego z bananem
- starta skórka z połowy pomarańczy
Do przygotowania naszego ciasta potrzebne będą dwie miski. W jednej z nich przygotowujemy suche składniki, mianowicie mąkę, kakao, wiórki kokosowe, startą skórkę pomarańczy, kawałki gorzkiej czekolady. Natomiast w drugiej znajdą się mokre składniki, takie jak mleko bananowe, czyli zmiksowane mleko z bananem (może być też rozgnieciony banan i mleko) i syrop/ miód lub krem miodowy. Mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, w naczyniu o wymiarach 17x17 lub mniejszym, wtedy ciacho będzie trochę wyższe.
Ptasie mleczko
Składniki:
-1 jogurt naturalny
- szklanka mleka
- około 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- łyżka miodu
- żelatyna
Wiórki kokosowe prażymy chwilę na patelni, do momentu uzyskania złotego koloru, następnie dodajemy do jogurtu wymieszanego z mlekiem i miodem. Dodajemy ostygniętą żelatynę przygotowaną według instrukcji z opakowania. Rozlewamy do miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż dobrze stężeje.
Najlepiej podawać z owocami lub własnym sosem z owoców/ konfiturą.
A gdy na dworze zrobi się trochę cieplej, warto przygotować coś na ochłodę
Lody jagodowe
Składniki na 2-3 gałki:
-borówki/jagody - 100g
-jogurt naturalny-180g
-miód-łyżeczka
-skórka z cytryny- łyżeczka
Borówki lub jagody myjemy i odrywamy gałązki, jeśli takowe są :) Wrzucamy do blendera, dolewamy jogurt, dodajemy miód i skórkę cytrynową. Całość dokładnie miksujemy. Przekładamy do niskiego, prostokątnego pojemnika (u mnie z plastiku, nadający się do zamrażania) i wkładamy do zamrażarki. Mieszamy co jakiś czas, aż lody zamarzną - około godziny :)
Koktajl owocowy w dwie minuty
Składniki:
- wybrane owoce – banan, truskawki, borówki
- mały jogurt naturalny
- pół szklanki mleka
- łyżeczka miodu
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Na przygotowanie tej przekąski nie potrzeba więcej niż 2 minuty.