Domowy chleb, musli i batoniki? To proste!
25-08-2015, 15:03Produkty zbożowe to źródło węglowodanów, wielu składników mineralnych, witamin oraz błonnika. Niestety dostępne w sklepach wypieki oprócz ziaren i mąki posiadają także sztuczne dodatki. Nie jesteście na nie skazani! Anna Dziedzic, autorka programu Be Fit Mom dzieli się z nami przepisami na domowe, zbożowe przetwory.
Fitmom.pl
Skadniki:
1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka otrębów gryczanych
20 g zmielonego lnu
1 szklanka bakalii (owoce suszone+orzechy)
3 łyżki miodu
1/4 kostki masła
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku, dolać miód. Posiekać orzechy i suszone owoce, wszystkie składniki wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i rozłożyć równomiernie. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu pokroić tak, aby powstały zbożowe batoniki.
Czytaj więcej na junior.sport.pl>>