Domowe lody. Przepisy dla dzieci [także dla alergików]
17-07-2015, 10:27Lody - mimo iż słodkie i ciężkie, nie wyobrażamy sobie bez nich lata. Po wygranym (bądź przegranym) meczu smakują jeszcze lepiej. Przygotowaliśmy dla was przepisy na trzy desery - pyszne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia w domu.
Lody z jarmużu
Składniki na lody:
- 0,5 puszki mleka kokosowego
- 2 duże banany
- ok. 150 g jarmużu
- garść posiekanej mięty
- 50-70 g gorzkiej czekolady pokrojonej na maleńkie kawałeczki lub wiórki czekoladowe
- cukier lub ksylitol do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zmiksować jarmuż, miętę, banany, mleko, wsypać cukier/ksylitol. Masę wlać do formy i zamrozić. Następnie wyciągnąć z zamrażalnika, wsypać czekoladę, ponownie zmiksować. Zamrozić ponownie.
Gotowe!
Lody bananowe (gotowe w kilka minut)
Do przygotowania tych lodów przygotuj wyłącznie...banany (opcjonalnie można dodać również syrop klonowy). Wystarczy, że zamrozisz banany, a po wyjęciu z zamrażalnika zmiksujesz na gładką masę. Są naprawdę pyszne, kremowe w przeciwieństwie do wodnistych sorbetów ze sklepu.
Lody możesz podawać na patyku ( po ponownym zmrożeniu) lub w pucharku z ulubionymi dodatkami: płatkami migdałów, owocami, bitą śmietaną.
Czytaj więcej na junior.sport.pl>>