Cykl żywieniowy ze Światem Odżywiania - cz. 3 Tłuszcze
28-03-2019, 13:53 Porady dla dziecka i rodzicaO tłuszczu mówi się bardzo różnie. Znajdziemy jego zwolenników oraz przeciwników. Jednak nie ma wątpliwości, że jest to składnik pokarmowy niezbędny w diecie sportowca, ze względu na liczne funkcje, które pełni. Oczywiście, ważne będzie jego pochodzenie.
Przede wszystkim tłuszcze będą dla organizmu źródłem wielu cennych składników: kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz wielonienasyconych (omega-3) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Stanowią także element budulcowy: są elementem błony komórkowej, stabilizują położenie narządów wewnętrznych w jamie brzusznej, stanowią element niektórych hormonów, a także otaczają komórki nerwowe, optymalizując przewodzenie bodźców, co może wpłynąć na refleks. Tłuszcze gromadzą się pod postacią tkanki tłuszczowej podskórnej, przez co chronią przed nadmierną utratą ciepła, a także są skoncentrowanym źródłem energii, co jest istotne przy jej niedoborach. Już sama mnogość funkcji, pokazuje, że nie może być to pomijany składnik codziennej diety. W diecie powinny dostarczać 20-30% energii.
Tłuszcze możemy podzielić ze względu na jego pochodzenie na:
- Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, produkty mleczne, ryby, jaja, smalec).
- Tłuszcze pochodzenia roślinnego (oleje roślinne, oliwa, margaryna, orzechy, pestki i nasiona, awokado).
W dobrze dobranej diecie młodego piłkarza, powinny dominować ta druga grupa, ponieważ będzie źródłem „dobrych tłuszczów”. Wyjątek stanowi olej kokosowy, który nie jest polecany ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (promiażdżycowych, prozapalnych).
Jeśli chcesz dowiedzieć się jak piłka nożna wpływa na zdrowie Twojego dziecka, zajrzyj tutaj.
W jadłospisie znajdzie się także miejsce na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza na ryby, które są źródłem kwasów omega-3, ale także na jaja, mięso i produkty mleczne. W przypadku tych dwóch ostatnich grup, kryterium wyboru powinna być zawartość tłuszczu – lepszy będzie chudy schab niż karkówka czy mleko 2% niż 3,2%.
Zmotywuj swoje dziecko do treningów.
Grupą produktów zabronionych, dostarczających mnóstwo „złych tłuszczów” (nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych trans) będą wcześniej wspomniane: olej kokosowy i tłuste mięsa, a także smalec, majonez, słodycze, słone przekąski, fast-food. Produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a także utrudniać regenerację poprzez nasilanie stanów zapalnych.
Przeczytaj 2. część cyklu - poświęconą białku