10 produktów bogatych w witaminę C
23-02-2016, 11:41Witamina C przyspiesza regenerację, wspomaga absorpcję żelaza i zwiększa odporność na działanie wirusów. Oto 10 naturalnych produktów, które stanowią najlepsze źródło tego składnika.
Czarna porzeczka
Już w 100 gramach owoców znajdziemy aż 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C dla osoby dorosłej. To cztery razy więcej niż w pomarańczy! Co więcej, czarna porzeczka zawiera także witaminę P, dzięki której wit. C jest lepiej przyswajalna.
Czarna porzeczka nie jest jednak najbardziej lubianym przez dzieci owocem, z racji na jej charakterystyczny, cierpki smak. Warto zatem wykorzystać porzeczkę do wyrobu przetworów: dżemów, soków, galaretek.
Czerwona papryka
Czerwona papryka jest znakomitym źródłem witaminy C. W jednej znajduje się nawet 150 mg (czyli pięciokrotnie więcej niż w jednej cytrynie), podczas gdy zapotrzebowanie dla dziecka i osoby dorosłej to 60 mg!
Najlepiej oczywiście podawać ją na surowo (najprostszym sposobem jest pokrojenie na paseczki i serwowanie przy każdej możliwej okazji - jako przekąska między posiłkami, dodatek do kanapek). Na szczęście jednak papryka przy obróbce termicznej traci swoje wartości tylko w niewielkim stopniu.
Brukselka
Raptem 150 g tego warzywa wystarczy, aby pokryć stuprocentowe zapotrzebowanie na witaminę C. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, chroni przed wirusami. Wspomaga pracę górnych dróg oddechowych.
Ponadto brukselka zawiera dużą ilość witamin z grupy B, witaminę A, E, H i K oraz składniki mineralne: cynk, miedź, fosfor, mangan, żelazo, sód, wapń, magnez, potas, kwas foliowy.
Więcej informacji: http://www.junior.sport.pl/junior/56,143112,19662132,10-produktow-najbardziej-bogatych-w-witamine-c.html